Bidermajer – tajne najlepšeg buketa cveća

Bidermajer – buket cveća koji mlada drži u rukama dok korača ka svom voljenom. Buket bez kog je gotovo nemoguće zamisliti ovaj važan događaj u životu dvoje mladih koji staju na „ludi kamen“. Buket koji treba da im donese sreću, a za koji se vezuju mnoge tajne. Nesumnjivo najlepši ukras svake nove mlade, bidermajer se kroz stoleća menjao i danas ga možemo videti u najrazlučitijim varijantama.

Magični buket cveća koji mlada ima zadatak da baci iza leđa, jedan je od svakako najatraktivnijih događaja na samom venčanju. Isti treba da odražava stil mlade, odnosno da se pre svega slaže sa njenom venčanicom i drugim detaljima. Nošenje bidermajera nam dolazi još iz antičkog doba. Naime u to vreme su se nosili venci poljskog cveća na venčanjima čiji je zadatak bio da simbolizuju plodnost i podare budućem bračnom paru naslednike.

Sam bidermajer je naziv dobio po istoimenom stilu koji je označavao način izrade buketa cveća. Osim stila po kom se razlikuju bidermajeri, isti se vrlo često i prave od različitog cveća. Izbor cveća treba da odgovara karakteru mlade, kao i boja istog. Najčešće se za izradu bidermajera koriste ruže i to u pretežno beloj, crvenoj i rozoj boji. Osim ruža cvećari najčešće koriste grebere, kale, ljiljane i tupilane kada je izrada bidermajera u pitanju. Isti ovim venčanim buketima daju elegantan stil i prefinjenost.

Lepota bidermajera zapravo leži u njegovoj autentičnosti. Svaki bidermajer je priča za sebe, i što se sa više ljubavi pravi to je lepši i interesantniji. Nije redak slučaj da se mlada u dogovoru sa kumom, čiji je zadatak da donese bidermajer i preda ga svojoj prijateljici koja se udaje, odluči za bidermajer sa nešto egzotičnijim detaljima poput mahovine, perja, plodova voća i sl.

Ovaj fascinantni buket cveća, bilo da se izrađen od poljskog cveća, ruža ili nekog nesvakidašnjeg bilja, treba da predstavlja skladnu celinu i da odiše elegancijom. Nezaobilazni detalj u rukama svake neveste, treba da skrene pažnju na sebe tek toliko da bi devojka koja se udaje na tren bila sama sa svojim mislima i „odmorila“ od pogleda gostiju na venčanju. Nošenje bidermajera je tradicija kojoj se zaljubljeni parovi koji se odlučuju na čin venčanja pokoravaju, vrlo često ni ne znajući njegovu simboliku. Istorija bidermajera je zapravo veoma duga i značajna.

Sežući daleko u prošlost, čak do starog Rima, primetićemo da se bidermajeru pridavala velika pažnja. Isti je pravljen od lekovitih trava i služio je kako bi se efikasno oterali zli duhovi od budućih mladenaca. Ruzmarin je bio deo tog buketa, a do današnjeg dana je zadržana tradicija kićenja svatova grančicama ruzmarina, sa ciljem da se mladom paru odezbedi sreća u braku.

Tradicija bacanja bidermajera zaista je duga. Datira čak iz 14. veka. Verovalo se tada da će deo mladine odeće ili bidermajer koji mlada baci, onom ko otkine deo venčanice ili uhvati buket doneti istinsku sreću. Što više gostiju, to manja šansa da mladina venčanica ostane očuvana, pa je tako u želji da sačuva svoju haljinu, mlada bacala budermajer kako bi skrenula pažnju gostiju sa sebe i pobegla u zagrljaj svog voljenog.

Do današnjeg dana zadržao se samo trenutak bacanja bidermajera bez uništavanja mladine venčanice. Običaj je da ovaj jedinstven buket hvataju neudate devojke, a veruje se da će ona koja ga uhvati, biti sledeća pred oltarom.

Današnje mlade pred sobom imaju lep ali i pomalo težak zadatak. U cvećarama koje nas okružuju iste mogu pronaći pregršt najrazličitijih bidermajera, među kojima je teško odabrati – onaj pravi.

Call Now Button